Sıcak veya soğuk olarak tüketilebildiği gibi günlük sıvı ihtiyacınıza da katkıda bulunabilir.

Fakat çayda kafein bulunur ve kafein susuzluğa sebep olabilir. Bu da çayın gerçekten susuzluktan kaçınmaya yardımcı olup olmadığı konusunda merakınızı uyandırabilir.

Susuzluğu Etkileyebilir

Çay özellikle de çok fazla içiyorsanız su alımınızı etkileyebilir.

Bunun sebebi temel olarak bazı çaylarda kafein bulunması ki kafein kahvede, çikolatada, enerji içeceklerinde ve kola gibi ürünlerde de bulunuyor. Kafein doğal bir uyarıcı ve dünyadaki en yaygın gıda ve içecek bileşenlerinden birisi.

Sindirildiği zaman kafein bağırsaklardan kan akışına geçer ve oradan da karaciğere geçer. Karaciğerde organların fonksiyonlarını etkileyen çeşitli bileşenlere parçalanır.

Örneğin kafein beyin üzerinde uyarıcı etkiye sahip ve farkındalığı arttırırken yorgunluk belirtilerini azaltıyor. Diğer yandan böbreklerde idrar söktürücü bir etkiye sahip olabiliyor.

Bu diüretik etki, bedenin daha fazla idrar üretmesine sebep oluyor. Kafeinin bu etkiye sahip olmasının sebebi böbreklere kan akışını arttırması ve onların daha fazla su atmasına destek olması.

Bu etki daha sık idrara çıkmanıza sebep olabilir ve dolayısıyla kafeinsiz içeceklere göre su alımınızı etkileyebilir.

Özetle: Bazı çaylarda kafein bulunuyor ve bu bileşen idrar söktürücü etkilere sahip. Bunun sonucunda çay içerek daha fazla idrara çıkabilir ve su alımınızı etkileyebilirsiniz.

Farklı Çayların Farklı Etkileri Olabilir

Farklı çaylarda farklı miktarda kafein bulunur ve bu da su alımını farklı şekilde etkilemelerine sebep olur.

Sonuç Olarak

Pek çok çay türünde kafein var ve bu bileşen daha fazla idrara çıkmanıza sebep olan diüretik bir bileşen.

Fakat çaylardaki kafein miktarı genelde çok az. Normal miktarda içmek – tek seferde 3.5-8 bardaktan az – pek de susuzluk etkisi yaratmaz.

Neticede çay, düz suya göre ilginç bir su alternatifi olabilir ve günlük sıvı alımı ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.